spek vs kontek lens

aku menaip blog ini dengan perasaan bosan mungkin hasil artikel ini juga bosan...

aku da lama rabun. mungkin sebab banyak membaca buku dan mengulangkaji pelajaran (btol!!) aku pakai cermin mata sejak pas sekolah, walaupon aku rabun sejak lahir. sekarang power cermin mata aku 300+... powerkan? aku suke pakai spek (cermin mata) yang nampak nerd, bingkai itam dan tebal. sebab spek, ade yang panggil aku 'speky'... lecturer aku panggil aku superman (miss mohana).. ade yang gelar aku 'budak kaca mata'. aku rase spek ni banyak kelemahan dari segi pemakaiannya. contohnya:-

1. makan makanan panas seperti sup. bila makan makanan panas, wap dari makanan akan menyebabkan spek aku kabur. menjejaskan selera dan kadang-kadang tersilap suap makanan ke hidung kerana tak nampak.

2. kuar dari tempat ber-aircon. ni juga menyebabkan spek aku berkabus.

3. susah bila pakai mask. aku kerja kat spital (bahagian pembersihan) so kene pakai mask, lagi-lagi kalau naik wad atau jaga icu. so bila pakai mask, wap dari nafas aku selalu buat spek aku kabur. kalau time pakai mask pastu bercakap, lagi la kabur. dengan sapa aku bercakap pon aku tak tau.

4. tak boleh di bawa menyelam. aku pernah mandi kat sebuah pantai di luar negara (acah mak enon!!) konon-konon nak carik cengkerang siput tuk dijadikan kenangan. mula-mula menyelam tak pakai spek, tak nampak pape. camne nak carik kulit siput kalau tak nampak. so aku pakai la spek dan menyelam. akibatnya, kulit siput tak jumpa, cermin belah kiri spek aku tanggal dalam air. naik darat pakai spek dengan cermin belah kanan je... siput babi tol.

5. tak bole bergaya ngan spek itam. aku ni tak bole silau atau kene cahaya matahari yang terik. (sebab aku putera lilin) nanti aku sakit kepala. so teringin gak pakai spek itam. baru tak silau dan nampak bergaya. aku pon beli la kat pasar malam spek ray-ban harga RM10 (nampak ori) tapi masalahnya, spek itam ray-ban tu mane ade power. kalau aku pakai, sama cam duduk dalam peti ais yang tertutup rapat. penyudahnya dee suruh aku pakai spek dua lapis. T__T pakai spek yang ade power, pastu pakai spek ray-ban. lu orang dapat bayangkan tak betapa badutnya rupa wa time tu?

6. spek ilang. bende paling susah nak carik pada aku ialah spek yang di letak merata-rata. da la tak pakai spek, tak nampak, nak carik plak spek yang aku taruk ntah kat mane. kat umah selalu gak aku mengamuk sebab carik spek tak jumpa. satu family aku kerah supaya menyertai misi mencari dan menyelamat. yang selalu jumpa spek aku, ibu aku. member aku mase kat asrama lagi best, aku tgh kalut carik spek die bleh cakap "ko try la miscall"

7. mase tidur. aku tidur biasa letak spek sebelah kepala, supaya nanti bgn tidur tak la aku menggagau nak carik spek. pernah terjadi, aku bgn je dari tidur, spek aku takde sebelah aku. carik-carik rupaknya bawah badan aku. spek aku mmg tak reti duk diam. sudahnya, patah kene hempap. pas kejadian tu kadang-kadang aku pakai je spek sambil tido. bila member aku tanya apsal tido tak bukak spek, aku jawab "takut nanti tak nampak pape dalam mimpi"

macam-macam lagi kelemahan memakai spek. kalau pakai spek takleh join askar. dulu ade satu funfair tu, aku nak masuk rumah hantu die, die suh tanggalkan spek. abes camne aku nak tgk antu? camne aku nak rase takut? kadang-kadang terlepas pandang awek seksi melintas sebab tgh sibuk lap spek gune baju. rugikan?

so, aku ambil keputusan nak pakai contect lens.

agak-agak ape keburukan pakai lens plak?

adakah aku akan bertambah hensem?

sekian. wassalam.


p/s : jika ingin komen, sila komen pasal artikel, dan bukan gambar ini.

18 comments:

  deezanne

September 7, 2009 at 8:42 AM

wah comelnye gamba di atas.. nape sy xpenah tgk gamba tu?? xpe sy ade lagi byk gamba sensasi awk.. misalnye gamba awk memakai apron ketika memasak..

**yay sekarang da leh pakai spek itam**

er..er.. sy dengar contact lens awk da tinggal sebelah je.. 1 lg masuk lubang jamban kan? sian~~

  maiyah

September 7, 2009 at 8:48 AM

salam adik.. elok jer pakai kontek len tuh, handsome pa.. tapi kene jaga betul2 kot, tapi takpe nanti byk awekz trpegun tgk kehenseman adik tuh :D

  iza..ika..epul...

September 7, 2009 at 6:50 PM

heee..he.... baca citer ko ni ada cian, kelakar pun ada...alah biasa ah tu lumrah hidup..kalau nak senang je x de namaye life...kalau susah2 sngt pakai je lens...tpi ko ni kene rajin ckit ah..huu...huuu...

  M-Yusof

September 7, 2009 at 11:08 PM

lu kalau pakai spek ke, contact lens ke, lu tetap tak ensem..

ikhlas dari lubuk ati gua..

hahahaha..

  nard elainy

September 8, 2009 at 8:41 AM

pakai la lens kale biru..awww...hihi

  SuFy

September 8, 2009 at 10:24 AM

aku pown rabun gaks..tp x ske kai spek..hehe..then da 3 kali konteklens ilang..menci betol..skrg tekad xmo pakai spek atau kontek lens..haha

  idap

September 8, 2009 at 10:40 AM

deezanne - mmg comel dari dulu... yeay!

kak maiyah - saya pakai contact lens, ramai nurse duk usha saya. ececece!

iza..ika..epul - aku rajin banyak

M-yusof - lu dengki gua ensem!

nard - auw! nyah!

sufy - naseb baik mata lekat, kalau tak tinggal sepah2 pastu ilang gak.

  mizz saifa

September 8, 2009 at 6:21 PM

tak kira saifa nak komen gambar jugak.. hehe.. apesal malu2 amik gambar.. ayu jer saifa tgk.. hihik..

maaf.. saifa main terjah je kat blog kamoo..:p

  idap

September 9, 2009 at 6:59 AM

mizz saifa - saya mmg pemalu orngnya! auw~

  maiyah

September 9, 2009 at 11:28 AM

salam.. ekekeke.. padan muka ko.. sempoi

  yginsaf4

September 9, 2009 at 1:59 PM

salam bro.. naper tak try LASIK bro? xyah spek or contact lens ghitewww..

  iza..ika..epul...

September 9, 2009 at 7:58 PM

huuuaaahhh...!!!!huuuuuaaaaahhh....!!!! kelakarlah korng ni... eleh adib tu perasan je... suka ah tu.. pigirah....!

  Gadis.alaMaya

September 10, 2009 at 2:28 AM

saya pemakai kedua-duanye. hehe. erm, rasa nya pakai spec lg better. cntct lense jrg2 ok la, dulu igt nk permenant pakai, tp rs cm spec tu daya penarek ape ;p

  idap

September 10, 2009 at 4:33 AM

iza - jeles

Gadis.alaMaya - aku try pakai dua2. makin kabur T_T pakai serentak

  idap

September 10, 2009 at 4:34 AM

yginsaf4 - lasik tu ape?

  deezanne

September 10, 2009 at 6:26 AM

semalam try 1 contact lens...punye la berejam nak masuk bile da lekat air mata xhenti2 meleleh.. sebelah lak tu.. cepat2 bukak sebab mata da merah T__T giv up la.. da la lembik je lens tu.. pakai spek gak yg senang

  iza..ika..epul...

September 10, 2009 at 7:01 PM

buat apa aku nk jeles ngan ko dib..

deezanne : cian dia... cubalah eh.. ti ajar akak plak..huuu..huuu

  yginsaf4

October 16, 2009 at 5:04 AM

bro, LASIK tu teknologi terbaru pembedahan kornea mata kita .. me dah 6 bulan buat, dulu pakey spek, me x berani pakey contact lens.. sekang xyah spek .. ehehe

kalo rajin, ko leh baca sini: LASIK

http://en.wikipedia.org/wiki/LASIK

Blog Widget by LinkWithin